• MAIN Energie | maart 2017

  Audax Energía betreedt de Nederlandse markt met de overname van MAIN Energie

  De Spaanse onafhankelijke leverancier van elektriciteit en gas voert zijn internationaliseringsstrategie uit door de Nederlandse markt te betreden met de verwerving van een controlerend belang in MAIN Energie van Parcom Capital, een private-equityfonds dat in de Benelux actief is.

  MAIN Energie is een onafhankelijke leverancier van elektriciteit en gas, gespecialiseerd in mbk’s en vastgoed, met meer dan 60.000 klanten op de Nederlandse markt en een commerciële strategie en doelstellingen in lijn met die van Audax. De verwerving van MAIN Energie maakt deel uit van het strategische plan van Audax voor de ontwikkeling van een pan-Europese energiegroep met aanwezigheid in Spanje, Portugal, Italië, Polen, Duitsland en Nederland.

  Audax wil de synergie tussen de twee bedrijven benutten, profiteren van de competitieve voordelen die MAIN Energie levert, en MAIN Energie gebruiken als een platform voor verdere groei in Noord-Europa.

  Met de overname krijgt Audax Energía via een bedrijf met een sterke focus op het b2b-segment vaste voet aan Nederlandse grond, een markt goed voor meer dan 850.000 mbk’s – een cruciale doelgroep voor Audax Energía.

  De belangrijkste factoren die Audax Energía deden beslissen om in MAIN Energie te investeren, zijn (i) zijn sterke technologische platform en doorlopende streven naar innovatie; (ii) zijn ervaren managementteam, met een duidelijke visie op een uniek en beproefd verkoopmodel en een ongeëvenaard vermogen om zich met een meer persoonlijke benadering aan de klanten aan te passen en (iii) zijn sterke groei in de afgelopen jaren op deze competitieve markt.

  Commentaar van het management van MAIN Energie: “Wij zijn zeer blij met onze nieuwe Spaanse partner en kijken uit naar de (internationale) opportuniteiten die deze combinatie mogelijk maakt. Dankzij de uitwisseling van expertise en technologieën zullen we onze uitstekende service en ons competitieve aanbod aan onze klanten op lange termijn verder kunnen verbeteren.”

  Commentaar van Parcom Capital: “Wij zijn tevreden dat MAIN in zee gaat met een strategische aandeelhouder als Audax, met de ambitie om de internationale groei van het platform te versnellen. Samen met het management van MAIN Energie hebben wij met succes de nadruk gelegd op de levering van diensten voor energiebeheer met toegevoegde waarde aan het b2b-segment, en hebben we het aanbod van innovatieve producten en diensten verruimd.”

  ING is in deze transactie opgetreden als exclusief financieel adviseur van Audax Energía.

  Deze overname draagt bij tot een van de belangrijkste strategische doelen van Audax Energía – een onderneming in 100% Spaans eigendom – namelijk de verdere internationalisering van de groep. In 2016 genereerde Audax Energía 30% van zijn omzet in Portugal, Italië, Duitsland en Polen. De groep verwacht dat deze verhouding in 2017 tot meer dan 40% zal toenemen.

  Audax Energía blijft mikken op nieuwe mogelijkheden voor internationale expansie in Europa en Latijns-Amerika.