• Hunkemöller | maart 2022

  Hunkemöller wordt verkocht aan Nederlandse investeerders, waaronder Parcom en Opportunity Partners; Carlyle herinvesteert voor een minderheidsbelang

  Nieuwe samenwerking versnelt Hunkemöller’s omni-channel groeistrategie

  Het toonaangevende Europese lingeriemerk Hunkemöller maakt vandaag bekend dat er overeenstemming is bereikt over de verkoop van het bedrijf aan Nederlandse investeerders. De huidige investeerder Carlyle (NASDAQ: CG) zal herinvesteren voor een minderheidsbelang. De nieuwe investeerders hebben een bewezen staat van dienst in het uitbouwen van on- en offline consumentenmerken, en zijn bij uitstek geschikt om de strategische ambitie van Hunkemöller te ondersteunen. Onder de investeerders bevinden zich Nederlandse investeringsmaatschappij Parcom en Opportunity Partners, de investeringsmaatschappij van Nederlandse ondernemer Robert van der Wallen. De voorwaarden van de transactie zijn niet bekendgemaakt.

  De Raad van Bestuur van Hunkemöller is van mening dat de nieuwe samenwerking de bewezen omni-channel-groeistrategie van het bedrijf zal versnellen. Hunkemöller streeft er naar de online-klantervaring te verbeteren en voort te bouwen op haar loyale klantenbasis door te investeren in technologie en het introduceren van haar loyaliteitsprogramma in nieuwe markten. De fysieke winkel zal een essentiële rol blijven spelen ter inspiratie en voor de ervaring van klanten, en zal steeds belangrijker worden voor de ‘last mile’ levering van online bestellingen. Daarnaast is de onderneming van plan haar aanbod via verkoopplatforms van derden uit te breiden met bestaande partners About You, Zalando en ASOS en nieuwe e-commerce partners.

  Hunkemöller heeft een duidelijk gedefinieerde, unieke lingerie collectie waarmee het merk zich in de markt heeft kunnen onderscheiden. 97% van de collectie is ontworpen door een internationaal designteam dat volledig bestaat uit vrouwen, en er wordt gebruik gemaakt van een data gedreven proces om ontwerp en prijsstelling te valideren. Het bedrijf richt zich op het aanbieden van een inclusief assortiment met 67 verschillende bh-maten, zodat Hunkemöller’s producten passen bij veel verschillende lichaamstypen. In de komende jaren zal het bedrijf verder werken aan haar duurzaamheidsdoelstellingen, waaronder het gebruik van duurzaam geproduceerde materialen via het programma ‘Together Tomorrow’.

  Sinds Carlyle de onderneming in 2016 overnam heeft Hunkemöller een grote diversiteit aan omni-channel mogelijkheden voor haar klanten ontwikkeld, waardoor de omni-channel activiteiten zijn verviervoudigd tot ~35% van de omzet. Het bedrijf heeft ook het aantal fysieke winkels uitgebreid en omgevormd tot omni-channel fulfillment centers. Daarnaast creëerde Hunkemöller een nieuwe afdeling die zich richt op het vergroten van de digitale verkoop via verkoopplatforms van derden, waardoor het merk en de operatie buiten de bestaande markten kunnen groeien. Dit resulteerde in een totale omzetgroei van € 400 miljoen in 2016 naar een verwachte € 690 miljoen in 2022.

  Philip Mountford, CEO van Hunkemöller: “In de afgelopen zes jaar hebben we Hunkemöller met succes getransformeerd, onze diversiteit aan omni-channel mogelijkheden verder ontwikkeld, geïnvesteerd in technologie en ervoor gezorgd dat we ons richten op het verkopen van prachtig ontworpen lingerie in een klantvriendelijke ervaring. Carlyle is een geweldige partner geweest tijdens deze reis en heeft ons geholpen onze doelen te bereiken en de uitdagingen die Covid-19 met zich meebracht te overwinnen. Ik verheug mij op het volgende hoofdstuk van onze reis met de nieuwe investeerders en het voortzetten van onze sterke relatie met Carlyle. De nieuwe investeerders begrijpen ons bedrijf en ondersteunen onze visie om ons veelzijdige aanbod verder te ontwikkelen en onze marktkanalen uit te breiden met een focus op duurzaamheid en inclusiviteit.”

  Massimiliano Caraffa, Managing Director en hoofd Consumer & Retail voor het Carlyle Europe Partners-adviesteam: “Sinds het begin van onze samenwerking hebben we samen met het management Hunkemöller weten om te vormen tot een van de grootste omni-channel lingeriemerken in Europa. De ervaring van Carlyle met het uitbouwen van merken heeft een aanzienlijke waarde opgeleverd, zowel voor onze merkherpositionering als in de uitbreiding van de omni-channel-ervaring. Philip en zijn team hebben onvermoeibaar gewerkt om ervoor te zorgen dat het bedrijf ondanks de uitdagingen van de pandemie goed heeft gepresteerd. We geloven in het managementteam en de strategie, en zijn verheugd om opnieuw in het bedrijf te investeren en de volgende groeifase te ondersteunen.”

  Gijs Vuursteen, Managing Partner van Parcom: ”We zijn trots dit partnerschap aan te gaan met management, Carlyle en de andere nieuwe investeerders, die waardevolle expertise op het gebied van consumenten en omni-channel met zich meebrengen. De afgelopen jaren hebben Philip en zijn team uitzonderlijk werk verricht door het bedrijf om te vormen tot een echte omni-channel-speler en de kracht van het merk Hunkemöller te vergroten. Dankzij de robuuste positie van de onderneming en het sterke managementteam heeft Hunkemöller zich door de moeilijke Covid-19 periode genavigeerd. We zien een mooie toekomst voor Hunkemöller door het retail netwerk in Europa te vergroten en door aanvullend te investeren in technologie en de supply chain van het bedrijf.”

  De transactie is onder voorbehoud van gebruikelijke consultatie- en adviesprocedures met de Nederlandse, Belgische en Europese ondernemingsraden, evenals goedkeuringen van relevante mededingingsautoriteiten.

   

  Meer informatie:

  Hunkemöller
  Alex Simmons / Eamon van Stijn
  Tel: +44 (0)7970 174 353 / +31 6-13164413
  alex.simmons@edelmansmithfield.com
  eamon.vanstijn@edelman.com

  Carlyle
  Charlie Bristow
  Tel:  +44 7384 513568
  charlie.bristow@carlyle.com

  Parcom
  Marenne Heijning
  Tel: +31 20 6587510
  marenne.heijning@parcom.com

  Opportunity Partners
  info@oppartners.nl

   

  Over Hunkemöller

  Hunkemöller is een toonaangevend Europees omni-channel lingeriemerk met meer dan 900 winkels en de meest geavanceerde omni-channel suite in de lingerie-industrie. Het merk heeft een internationaal designteam dat ervoor zorgt dat het voorop loopt op het gebied van zowel fashion als productinnovatie. Hunkemöller heeft zowel winkels als e-commerce platforms in 17 landen, waaronder Duitsland, Nederland, België en Denemarken.

  Over Opportunity Partners

  Opportunity Partners is de investeringsmaatschappij van de Nederlandse ondernemer Robert van der Wallen, die een sterke achtergrond heeft als oprichter en eigenaar van toonaangevende bedrijven die loyaliteitsprogramma’s aanbieden aan (food) retailers wereldwijd. Opportunity Partners heeft oog voor lange termijn en duurzame waarde creatie en heeft belangen in verschillende retail/e-commerce en consumentgerichte bedrijven. De investeringsfocus ligt op bedrijven waarvan de (internationale) groeiambities worden gerealiseerd in een actieve samenwerking met ondernemers en managementteams.

  Over Carlyle

  Carlyle (NASDAQ: CG) is een wereldwijde investeringsmaatschappij met diepgaande branchekennis die privékapitaal inzet in drie bedrijfssegmenten: Global Private Equity, Global Credit en Global Investment Solutions. Met een beheerd vermogen van $ 301 miljard op 31 december 2021, is het doel van Carlyle om verstandig te investeren en waarde te creëren namens zijn investeerders, portfoliobedrijven en de gemeenschappen waarin we leven en investeren. Carlyle heeft bijna 1850 mensen in dienst in 26 kantoren verspreid over vijf continenten. Meer informatie is beschikbaar op www.carlyle.com.