• Viroclinics | augustus 2017

  Parcom Capital verwerft Viroclinics Biosciences

  Parcom Capital heeft de succesvolle klinische onderzoeksorganisatie Viroclinics Biosciences overgenomen. Viroclinics ziet Parcom als de perfecte partner om zijn groeiambities waar te maken. Viroclinics telt meer dan 100 experts en werkt voor klanten overal ter wereld. De overname zal Viroclinics de kans geven om zijn expertise en zijn dienstenportfolio uit te breiden.

  Viroclinics werd in 2001 opgericht en specialiseert zich in het testen van nieuwe vaccins en geneesmiddelen in de fasen van de klinische proeven die aan de introductie op de markt voorafgaan. Het bedrijf heeft wereldwijd klanten en verzorgt virologische tests voor onder meer de 10 grootste biofarmaceutische bedrijven ter wereld. Viroclinics test ongeveer 90 procent van alle wereldwijd ontwikkelde griepmedicijnen. Voor de volgende jaren verwacht het een bijkomende groei in andere domeinen van de virologie.

  Bob van Gemen, CEO Viroclinics Biosciences, is blij met de overname door Parcom Capital. “Onze belangrijkste focus ligt momenteel op het onderzoek naar en de behandeling van respiratoire virussen. Wij zouden onze portfolio graag verruimen, vooral met ander virale doelwitten zoals hepatitis, polio en RSV. We zijn bijvoorbeeld bijzonder nauw betrokken bij een project dat op het punt staat om het poliovirus voorgoed uit te roeien. In Parcom Capital vinden we een nieuwe, solide partner die ons in staat zal stellen om nog meer van onze ambitieuze doelen te bereiken. In de volgende jaren zullen we als bedrijf aan een nieuwe fase beginnen en we hebben sterke groeiambities.”

  Als gevolg van deze transactie is Viroclinics nu volledig eigendom van Parcom Capital en van zijn management. Parcom heeft in de afgelopen jaren verscheidene investeringen in succesvolle Nederlandse ondernemingen gedaan, onder meer in de mobiele telecomprovider Simpel.nl, Star Group en RH Marine. “Wij zien Viroclinics als een waardevolle aanvulling van onze portfolio”, zegt Parcom Capital partner Piet-Hein de Jager. “We geloven heel sterk in de groeikansen van Viroclinics, dat met zijn expertise en innovatieve aanpak een leidende positie op de markt van de biofarma inneemt.”

  Gilde Healthcare Service, de verkopende partij, werd in het overnameproces geadviseerd door William Blair. Parcom werd geadviseerd door PricewaterhouseCoopers. De overname heeft geen gevolgen voor de werknemers van Viroclinics. De partijen geven geen financiële details vrij.