• Climate for Life | juni 2023

  Parcom verkoopt Climate for life aan NIBE

  De huidige aandeelhouders – waaronder meerderheidsaandeelhouder Parcom en co-investeerder Smile Invest – en NIBE Industrier AB (‘’NIBE’’) hebben overeenstemming bereikt over de overname door NIBE van 100% van de aandelen in Climate for life (“CFL”).

  CFL is een succesvolle ontwikkelaar, producent en verkoper van energiezuinige oplossingen op het gebied van verwarming en koeling, warm water, ventilatie en regeltechniek (HVAC). CFL heeft een sterke positie in de Nederlandse residentiële markt en is, gedreven door haar ambitie voor energieneutraal wonen, een toonaangevende speler met indrukwekkende kennis en een sterk productaanbod in boilers, warmtepompen en ventilatie.

  Het bedrijf opereert via dochterondernemingen Itho Daalderop, Klimaatgarant en Exploitatie en is actief in Nederland en België. CFL heeft haar hoofdkantoor in Tiel en is een combinatie van meerdere overnames en fusies. De oorsprong van het bedrijf gaat terug naar de oprichting van Daalderop in 1880.

  “CFL en NIBE zijn beide bekende namen op het gebied van klimaatoplossingen met een sterk erfgoed, vergelijkbare bedrijfswaarden en cultuur, evenals een langdurige betrokkenheid bij de branche. De twee bedrijven hebben een overkoepelende geografische footprint en zullen samen één van de grotere leveranciers van klimaatoplossingen in Europa zijn. Hierdoor kunnen de gecombineerde bedrijven een groter klantenbestand beter bedienen met innovatieve, duurzame en betaalbare kwaliteitsproducten.” zegt Gerteric Lindquist, CEO van NIBE Industrier. “Bovendien zijn de twee bedrijven complementair qua productaanbod. NIBE is ervan overtuigd dat het hoogwaardige assortiment van CFL een zeer groot potentieel heeft in bepaalde marktsegmenten waar NIBE momenteel ondervertegenwoordigd is.”

  Bas Korte, CEO van CFL: “Sinds 2000 richten wij ons op het verduurzamen van woningen met innovatieve klimaatoplossingen. We zijn uitgegroeid tot een sterke leverancier van warmtepompen, ventilatie en warm water. De groei die we de afgelopen jaren hebben gerealiseerd, is mede te danken aan het forse investeringsplan dat we samen met onze partner Parcom succesvol hebben uitgevoerd. Vandaag zijn we klaar voor een nieuwe lange termijn groeispurt. We waren ervan overtuigd dat dit het juiste moment was om het bundelen van krachten met een strategische partner te onderzoeken. In NIBE hebben we de partner gevonden die qua duurzaam DNA, bedrijfscultuur en lange termijn strategie perfect bij ons past om onze ambities zowel in de Benelux als daarbuiten te helpen realiseren.”

  Willem-Jan Merckel, Partner bij Parcom: “Tijdens ons partnerschap zette CFL haar sterke groeitraject voort. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in de uitbreiding van haar productiefaciliteit in Tiel en de focus op en investeringen in R&D hebben onder meer geleid tot de introductie van een nieuwe warmtepomp gericht op de residentiële markt. We zijn ervan overtuigd dat NIBE de juiste partner is voor CFL om haar groeipad te versnellen en we hebben er alle vertrouwen in dat CFL een belangrijke rol zal blijven spelen bij het verduurzamen van de woningmarkt.”

  CEO Bas Korte en CFO David Eddes blijven in hun functie om een soepele overgangsperiode te waarborgen tegen het einde van 2023 en zij blijven CFL daarna ondersteunen. Het is de bedoeling dat per 1 januari 2024 Kerst Algera het roer overneemt als CEO en Ingmar den Blanken als CFO.

  De transactie blijft voorwaardelijk aan het verkrijgen van goedkeuring van de mededingingsautoriteiten en het advies van de Ondernemingsraad. Het bedrijf zal deel gaan uitmaken van de business area NIBE Climate Solutions en consolidatie met NIBE zal naar verwachting plaatsvinden vanaf 1 september 2023. Totdat dergelijke goedkeuringen zijn verkregen en de transactie is afgerond, zullen de twee bedrijven onafhankelijk blijven opereren.

  Over Climate for life
  ‘Climate for life’ is een visie waar de Climate for life Group zich al jaren met hart en ziel voor inzet. Met als doel dat iedereen comfortabel, gezond en energiezuinig kan wonen. Deze visie wordt gerealiseerd door het ontwikkelen, produceren en verkopen van energiezuinige oplossingen op het gebied van verwarming en koeling, warm water, ventilatie en regeltechniek. Climate for life richt zich niet alleen op producten, maar op geïntegreerde systeemoplossingen. Innovaties die volledig energieneutraal wonen mogelijk maken. Climate for life Group is gevestigd in Tiel (hoofdkantoor), Schiedam en Zellik (nabij Brussel) en realiseerde in 2022 een omzet van 221 miljoen euro. Meer informatie: www.climateforlife.nl.

  Over NIBE Group – een internationale groep met bedrijven en wereldwijd aanwezig
  NIBE Group is een wereldwijde organisatie die bijdraagt aan een lagere carbon footprint en een beter gebruik van energie. In drie bedrijfsgebieden – Climate Solutions, Element en Stoves – ontwikkelt, produceert en verkoopt de organisatie een breed scala aan milieuvriendelijke, energie-efficiënte oplossingen voor binnenklimaatcomfort in alle soorten gebouwen, plus componenten en oplossingen voor intelligente verwarming en regeling in de industrie en infrastructuur.
  Sinds de oprichting 70 jaar geleden in de stad Markaryd in de provincie Småland, is NIBE uitgegroeid tot een internationaal bedrijf met gemiddeld 21.300 werknemers en een wereldwijde aanwezigheid. Vanaf het allereerste begin werd het bedrijf gedreven door een sterke cultuur van ondernemerschap en een passie voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. De succesfactoren zijn lange termijn investeringen in duurzame productontwikkeling en strategische overnames. Gecombineerd hebben deze factoren geleid tot een sterke, gerichte groei, die in 2022 een omzet van iets meer dan SEK 40 miljard genereerde.

  NIBE is sinds 1997 onder de naam NIBE Industrier AB genoteerd aan de Nasdaq Nordic Large Cap, met een secundaire notering aan de SIX Swiss Exchange sinds 2011. Meer informatie: www.nibe.com